Een vegaburger is écht lekker; ik ben om!

Tasty vegan, no-waste, circulariteit, lokale smaakmakers… het kwam allemaal voorbij tijdens een inspirerende lunch onder leiding van voormalig TV-kok Ramon Beuk. Op uitnodiging van Catering Lokaal was ik aanwezig bij hun Roadshow in de Van Nelle Fabriek in Rotterdam.

Lokale helden
“Wat van ver komt, is lekker”…. daar denkt men bij Catering Lokaal duidelijk anders over. Stimuleer onze lokale helden is het motto; de bakker in de straat, de slager om de hoek. Lokale ondernemers worden actief betrokken bij de organisatie van events. Catering Lokaal doet de boodschappen in de buurt, om bezoekers het beste te brengen wat de regio te bieden heeft.

Vegan; trend of noodzaak?
Daar zijn de meningen over verdeeld. Er komen in ieder geval steeds meer prachtige vegan concepten op de markt, wat de keuze van de consument vergemakkelijkt. Catering Lokaal speelt daarop in met het vegan foodtruck concept. Tijdens de lunch krijgen we een aantal bijzonder smaakvolle gerechten voorgeschoteld, waaronder de vegaburger. Bij de eerste hap laat ik mijn vooroordelen vallen; wat een heerlijke smaak! Ik ben “om”! En “Nederland” ook zo valt te lezen uit dit artikel:  https://www.rtlz.nl/life/lifestyle/artikel/4688901/beyond-burger-meat-vegan-albert-heijn-vleesvervanger-beurs

Circulariteit in de keuken
Hoeveel eten verdwijnt er niet in de afvalbak? Zo’n 13%, oftewel 40 kilo per persoon per jaar. Catering Lokaal bereidt voorafgaand aan een event al 75% van het eten voor. De overige 25% wordt op de eventlocatie klaargemaakt om onnodige voedselverspilling te voorkomen. Zo wordt slim ingespeeld op onverwachte afmeldingen op de dag zelf. Het voedsel wat dan toch nog overblijft, wordt, als het aan Catering Lokaal ligt, via een marktkraam aan de bezoekers meegegeven. Of wordt ter plekke verwerkt tot compost voor de tuin…. Circulariteit ten top!

‘No waste’ tool
Catering Lokaal ontwikkelt momenteel de tool ‘no waste’ als onderdeel van de registratie app. Deelnemers van events kunnen daarin van tevoren aangeven wat zij tijdens het event willen eten. Ook handig voor de opdrachtgever die betaalt voor datgene wat daadwerkelijk wordt afgenomen.

Geen dip met een “wakker-wordt-tosti”
Tijdens de lunch maken we ook kennis met het ‘no dip arrangement’. De meesten kennen het wel; de momenten gedurende de dag waarop je aandacht verslapt en je energie minder wordt. Hoe voorkom je dit tijdens een event? Met welke gerechten beperk je een snelle stijging of daling van je bloedsuikerspiegel? Interessant om dit als opdrachtgever met de cateraar van jouw event te bespreken!

Kies je cateraar zorgvuldig!
Tijdens deze middag heb ik geleerd hoe belangrijk het is om duurzaamheid mee te nemen in de keuze voor een eventcateraar. Een duurzaam cateringbedrijf is niet alleen te herkennen aan biologische producten maar zeker ook aan de manier van werken. Wordt de inkoop van producten lokaal gehouden om de werkgelegenheid in de directe omgeving te stimuleren en CO-2 uitstoot te beperken? Wat wordt gedaan met restproducten? Belangrijke vragen die je kunt stellen voordat je besluit met een cateraar in zee te gaan. Als organisatie wil je immers duurzaam zijn. Straal dit ook uit in je gastvrijheid op een event!